Sunday, September 23, 2007

IFTAR DAVETI


Dun arkadaslarimizla birlikte keyifli bir iftar yemegi yedik... Amerika'da malesef yeterince yasayamadigimiz Ramazan'in tadi en guzel kalabalik iftar sofralarinda cikiyor.

Iste bu da iftar menum;
  • Domates Corbasi
  • Kasarli Patlican Sarma
  • Bulgur Pilavi
  • Zeytinyagli Lahana ve Yaprak Sarma
  • Kasarli Mantar
  • Kiymali Karniyarik Borek
  • Ramazan Pidesi
  • Yogurtlu Tavuk Salata
  • Karisik Yesil Salata
  • Kadayifli Rulo Tatli

Bunlar da bir kisminin tarifleri;

KASARLI PATLICAN SARMA
i
i

Malzemeler

2 adet patlican
1/2 kg kuzu eti
1 bas sogan
2 dis sarimsak
2 adet yesil biber
2 adet kucuk boy domates
Baharat
Tuz

Yapilisi: Eti kucuk kucuk dograyip suyunu cekene kadar pisirin. Sogani ve biberi ufak dograyin, ete ilave edip kavurun. En son domates, sarimsak, baharat ve tuzu ilave edip, fazla pisirmeden altini kapatin. Patlicanlari bir sira soyun. Ayni yerden boyuna uzun ince dilimler kesin. Kizgin yagda kizartin. Kizaran her bir patlicanin iki ucunu ustuste getirerek kurdanla birlestirin. (Kurdani toplu igneyle kagidi tutturur gibi gecirin.) Ortalarina et soteden doldurun. Uzerlerine salcali su gezdirip 200 derecede pisirin. Servisden once uzerlerine ince birer dilim kasar koyun. Kasarlar eridikten sonra servis yapin.
ZEYTINYAGLI LAHANA VE YAPRAK SARMA
.





Lahana sarmasi'nin tarifini daha once vermistim. Yapragi da ayni icle sardim.
.
KIYMALI KARNIYARIK BOREGI



Malzemeler

3 yufka
1/2 su bardagi sut
125 gr tereyagi ya da 1/2 su bardagi sivi yag
2 yumurta

Ic Malzemesi

300 gr kiyma
1 bas sogan
2 dis sarimsak
2 adet yesil biber
2 adet kucuk boy domates
Baharat
Tuz


Yapilisi: Kiymayi kavurun. Sogan ve biberi ekleyip kavurun. Altini kapattiktan sonra domates, sarimsak, baharati ve tuzu ekleyip karistirin. (Tekrar pisirmeyin, domates sulanir) Yufkayi serin, iyice karistirdiginiz sutlu harctan bolca surun, 8 parcaya kesin. Herbir parcayi sigara boregi seklinde sarin. Uzerine bicak yardimiyla bir kesik acin, ince bir domates ve biber parcasi yerlestirin. Uzerine yumurta sarisi surup 200 derecede pisirin.
.
.
RAMAZAN PIDESI
,
.I


Turkiye'de olanlarin hemen elinin altinda ama bizler icin "ozlem" demek Ramazan pidesi... Bu ozlemi biraz gidermek icin dun pide de yaptim. Tadi aslinda daha cok pastane pidelerine benzedi ama olsun, biraz olsun ozlem giderdi...

Malzemeler

4 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük paket kuru maya (1 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı yumşak tereyağ

Üstü ve altı için

3 yemek kaşığı mısır unu
1 yumurta sarısı
Corek otu, susam

Yapilisi:
1- Ilık suyun içinde mayayı ve şekeri eritin. Tuz ve unu bir kap içinde karıştırın. Ortasını havuz gibi açın su ve maya karışımını ve tereyağını havuzun içine boşaltın. Ve karıştırın. Ele çok yapışmayan ama yumşak bir hamur elde etmelisiniz. Gerekiyorsa un takviyesi yapın. Üstünü kapatın, mayalanması için oda sıcaklığında bekletin. (en az 2 saat) Hamur en az iki katına çıkmalı.
2- Hamuru 2 yemek kaşığı serpilmiş mısır ununda tekrar yoğurun. Sonra hamuru düz bir zeminde merdane yardımıyla açın. Ortalarını inceltin kenarlar daha kalın olsun. Burada dikkat edilmesi gereken konu: eğer benimki gibi kabarmış tombul bir ramazan pidesi istiyorsanız büyükçe bir yuvarlak tepsi kullanabilirsiniz ve ortasınıda çok inceltmessiniz. Ama ince bir ramazan pideniz olsun istiyorsanız yaptığımız hamuru ikiye bölüp iki ayrı tepside pişirebilirsiniz.
3- Ben yuvarlak borcam tepsi kullandım. İçine mısır unu serpin. Açtığınız yuvarlak pideyi tepsiye yerleştirin. Kabarık bıraktığınız yerlere dokunmadan orta kısımda ince bıraktığınız yere keskin bir bıçakla küçük baklava keskileri yapın. Kenarlara yapmayın. Ramazan pidesi şekli verin. 15-20 dakika üstünü nemli bezle örtüp oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
4- Yumurta sarısını küçük bir kapta çırpın. Fırça yardımıyla pidenin üstüne sürün. En üste çörek otu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 160 dereceli fırında üstü kızarana kadar pişirin.
5- Fırından çıkan pidenizin altındaki unu bir fırça yardımıyla temizleyin. Fırın telinin üzerine koyun üstüne nemli bir bez örtüp 5 dakika dinlendirin.


YOGURTLU TAVUK SALATA
.


Malzemeler

1 adet tavuk gogsu ya da 2 adet tavuk budu
5-6 adet mantar
7-8 adet kornison tursu
6-7 kasik sarimsakli yogurt
1 kasik mayonez
Tuz

Yapilisi: Tavugu haslayp kucuk kucuk dograyin. Mantari kucuk dograyip kendi suyunda pisirin. TursularI ufak dograyin. Butun malzemeleri karistirin.


KADAYIFLI RULO TATLI



Malzemeler

1 paket fillo tough (baklavalik yufka)
300 gr kadayif
125 gr tereyag
1 su bardagi dovulmus ceviz

Serbeti icin

2,5 su bardagi seker
3 su bardagi su
Limon

Yapilisi: Tereyagi eritin, Yarisini kadayifin uzerine dokun. Kadayifi elinizle iyice karistirarak yagi yedirin. Cevizi de ilave edip iyice karistirin. 1 yufkayi serin, fircayla yaglayin. Uzerine ikinci yufkayi serin, tekrar yaglayin. Kisa kenarina denk gelecek sekilde, uzunlamasina bolca kadayif serin. Siki bir sekilde rulo yapin. Iki parmak kalinliginda parcalar kesin. Kesilmis kenari tepsiye gelecek sekilde 150 derecede (300 F) pembelesinceye kadar pisirin. Ayri bir tencerede serbeti kaynatin. Kaynamaya baslayinca, 2-3 damla limon ilave edin. (Serbetin oldugunu anlamak icin tirnaginizin uzerine minik bir damla damlatin, dagilmiyorsa olmus demektir.) Kadayifin ve serbetin sogumasini bekleyin. Her ikisi de sogukken serbeti dokun. Arada bir kasikla serbeti tatlilarin uzerine gezdirin.

No comments: