Sunday, November 19, 2006

DAVET MENUSU


.
.
Aksam caya gelen arkadaslara hazirladigim menunun bir kismi... Hepsini bir arada vermeyi daha uygun buldum... Sirasiyla tarifler asagida mevcut...
.

POFUDUK POGACA
.
Malzeme

.
1 cay bardagi ilik sut
1 cay bardagi siviyag
2 yumurta (Birinin sarisi uzerine)
2 tatli kasigi kuru maya
1 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz (cok doldurmadan)
Un
Beyaz peynir
Maydonoz
.
Yapilisi: Ilik sut, maya ve sekeri karistirarak 10 dakika kabarmasini bekleyin. Ardindan tuz, siviyag, yumurta ve aldigi kadar unu ilave edip yumusak bir hamur yogurun. 45 dakika kadar mayalanmasini bekleyin. Hamur iyice kabardiktan sonra yumurta buyuklugunde parcalar koparin. Herbir parcayi uzatip uzerine bastirin. ortasina uzunlamasina peynir+maydonoz karisimindan koyup kapatin yuvarlayin ve yilan gibi kendi etrafinda cevirerek kivirin. Butun hamuru ayni sekilde yaptiktan sonra uzerine yumurta sarisi surun, dilerseniz corek otu ya da susam ekin ve 200 derecede pisirin.
.
.
CIKOLATA SOSLU CEVIZLI KEK
.
Malzeme
.
2 yumurta
2 fincan seker
1 fincan siviyag
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardagi dovulmus ceviz
1 portakal kabugu rendesi
3 fincan un
1/2 paket Dr Oetker Cikolatali Sos
.
Yapilisi: Sekerle yumurtayi iyice cirpin. Diger malzemeleri de ekleyip kucuk yuvarlak borcama dokun. 175 derecede pisirin. Daha sonra, paketin uzerinde yazan miktarin yarisini koydugunuz sut ile yarim paket cikolatali sosu pisirin ve kekin uzerine dokun.
.
.
ZEYTINYAGLI LAHANA SARMA
.
Malzeme
.
1 orta boy yumusak lahana
2 bas sogan
Zeytinyag
Pirinc
Nane
Tuz
1 Limon
2-3 dis sarimsak
.
Yapilisi: Lahananin yapraklarini ayirdiktan sonra buyuk bir tencerede kaynattiginiz suda iyice haslayip suzgece alin. Butun lahanalar bittikten sonra hepsinin sert damarlarini cikararak sarilacak kadar kucuk parcalar halinde kesin. Sogani oldukca kucuk dograyin ya da rendeleyin. Bol zeytinyagda kavurun. Ardindan icinin artmasini ya da az gelmesini onlemek amaciyla, herbir lahana parcasi icin 1 dolu tatli kasigi pirinc koyun. Limon suyu, nane ve tuzu ilave ettikten sonra tencerenin agzini kapatip ocagi kapatin ve biraz dinlendirin. (Ben pirincleri hic pisirmemeyi tercih ediyorum. Aksi taktirde dolmanin disi pisene kadar ici eriyor) Daha sonra dolmalari dilediginiz sekilde sarin. Tencerenin dibine artan parcalardan yerlestirip, dolmalari dizin. En ustune 1-2 dis sarimsagi buyukce dograyin, eksi seviyorsaniz uzerine yarim limon suyu daha gezdirin. Dolmalarin uzerine bir poselen tabak kapain ki piserken dagilmasinlar. Uzerine cikacak kadar kaynamis su koyun, piserken arada suyunu tencereyi egerek konrol edin. Dolmalar yumusayincaya kadar pisirin.
.
.
ANNEMIN ISPANAKLI KOL BOREGI
.
Annemin en cok yaptigi boreklerden biridir, biz de cok severiz. Tutturabildigime cok sevindim. Aslinda hic de zor degilmis. Ben ispanakli ic kullandim siz dildiginiz ic malzemesini kullanabilirsiniz.
.
Malzeme
.
3 tatli kasigi kuru maya
1 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
5-6 bardak un
Ilik su
250 gr kati yag
.
Ic malzemesi
.
1 kilo ispanak (yikanmis, dogranmis)
Beyaz peynir
Sivi yag
Pulbiber
.
Yapilisi: Once ic malzemesi hazirlayin. Ispanaklari dograyin, ezilmis beyaz peynir, sivi yag ve pulbiberi ilave edin. Koydugunuz peynir miktarina gore ya hic tuz koymayin ya da cok az koyun. Daha sonra mayayi, 1 tatli kasigi toz seker ve ilik su ile kabartin. Kabardiktan sonra un ve tuzu da karistirip gerektiginde ilik su ekleyerek yumusak bir hamur yogurun. Hamuru hic bekletmeden bezelere ayirin. Her bir bezeyi oklava yardimiyla acin. (Cok ince ya da duzgun olmasina gerek yok) Uzerine eritilmis kati yag surup bohca seklinde katlayin. Bir kenara alin yagi donana kadar dinlensin. Bu arada diger bezeleri acin. Katladiginiz yufka dinlendikten sonra tekrar acin. Bu sefer oklavayi iterek kare seklinde acmaya calisin. Tekrar uzerine eritilmis yag surun. (Yufkalari yaglarken yagi bol kullanin, aksi taktirde hamurun icinde hic yag olmadigi icin kuru bir borek olur) Actiginiz yufkanin uc kismina uzunlamasina bolca ic malzemesinden koyun. (Ispanak cig oldugundan borek piserken kuculecektir, bu nedenle bolca koyun ya da ispanagi onceden biraz oldurun) Ardindan siki bir rulo yapin, tepsiye yerlestirmeden once iki ucundan tutup biraz daha uzatin. Tepsiye yerlestirin, uzerine once erimis yag daha sonra yumurta sarisi surun ve mutlaka kesin. Daha sonra 200 derecede pisirin.

No comments: