Friday, March 23, 2007

ACMA



Siteye bakip da ne kadar cok hamur isi yaptigimi dusunebilirsiniz ama inanin zorunluluktan:))) Allahtan henuz kilo almadim ama Turkiye'ye donene kadar 100 kilo olmazsam iyidir:))
.
Bu acmalari da uzun sure once bu siteden kaydetmistim ama yapmak bu haftaya nasip oldu... Daha once de acma deneyimlerim olmustu ama gercekten hicbiri bu kadar guzel olmamisti... Hemen hemen tam pastane acmasi oldu diyebilirim. Yalniz o kadar cok miktarda hamur oldu ki, hamurun bir kismini acma bir kismini da katmer pogaca seklinde yaptim, her ikisi de son derece guzel oldu... Isin puf noktasi hamurun mayalanmasini beklerken sabirli olmak... Ayrica 4 yemek kasigi seker kesinlikle fazla gelmiyor, bence orjinal acma tadi elde etmedeki en onemli faktor bu...
.
.
Malzemeler
.
2 yumurta (sarıları ayrılacak)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
4 yemek kasigi şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 küp yaş ya da 2 tatli kasigi kuru maya
6,5-7 su bardağı un
Ici & Uzeri icin
Yumusak tereyag/margarin
Susam - corekotu
.
Yapilisi: Malzemeleri karıştırıp en son unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yogurun. Hamur leğenin kenarından ayrılmaya başladığı zaman un eklemeyi kesin. Hamurun üzerini örtüp, ılık bir yerde hamurun iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. (ben yaklasik 2 saat beklettim). Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp uzatin ve uzerine bastirarak yumusak tereyag surun. Yagladiginiz kismi kapatin ve rulo yapin, hamuru iki elinizle bukerek iki ucunu birlestirin ve simit sekli verin. Uzerine yumurta sarisi surup corek otu ve susam ekin. Daha sonra 30 dk kadar tekrar bekletin. Tepsiye aralikli dizmeyi unutmayin, piserken genisleyecekleri icin birbirlerine girebilirler. Son olarak 200 derecede uzeri kizarincaya kadar pisirin...

No comments: