Monday, April 07, 2008

AGLAYAN PASTA


.

Pek huzunlu bir ismi var pastanin ama lezzeti gulduruyor inanin:)) Pastanin kekini birkac tarifi birlestirerek elde ettim. Sonuc gayet basarili oldu. Unun miktari az mi olur diye dusunmeyin, gayet yeterli, sadece unun cinsine gore 1-2 kasik ilave etmek ya da azaltmak gerekebilir. Ben yuvarlak borcamda pisirdim, kelepceli kalip kullanilsa eminim sekli daha guzel olacaktir.
.
Malzemeler
.
Keki icin
4 yumurta
1 su bardagi toz seker
1/2 su bardagi sut
1/2 su bardagi zeytinyag
3 yemek kasigi kakao
50 gr cikolata (bitter ya da sutlu)
1 paket kabartma tozu
1 su bardagi + 2 yemek kasigi un
.
Ara kremasi icin
2 su bardagi sut
2 yemek kasigi nisasta (ben misir kullandim ama bugday da olur)
1 yemek kasigi un
1 cay bardagi seker
1 paket vanilya
.
Uzeri icin
1 cay bardagi sut
1/2 poset krem santi
.
Cikolata sosu isin
3/4 su bardagi su
1/4 su bardagi sut
1 dolu yemek kasigi nisasta
2 yemek kasigi kakao
1 fincan seker
1 yemek kasigi zeytinyag (parlaklik vermesi icin)
.
Yapilisi: Oda sicakligindaki yumurtalarla sekeri iyice kopuk kopuk olana kadar cirpin. Yine oda sicakligindaki sut ve siviyagi ilave edin. Cikolatayi benmari usulu eritin. (cikolatayi koydugunuz kabi su dolu bir tavaya koyun ve suyu kaynatarak cikolatayi eritin) Kakao ve cikolatayi da kek karisimina ilave edin. En son un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip fazla sarsmadan karistirin. (Arzu ederseniz icine portakal kabugu rendesi ilave edin) Kivami ne cok sivi ne cok kati olacak. Bu nedenle unu azar azar ekleyin. Son olarak yaglanmis kaliba dokerek 175 derecede (350 F) pisirin.
.
Kek pisip soguduktan sonra ikiye kesin. Uzerini herhangi bir serbetle islatin (ben incir recelinin suyunu sulandirdim ama limon+seker+su karisimi ya da portakal suyu da olabilir) Ara kremasini pisirin. Kremanin 3/4unu kekin arasina yayin. Kekin diger yarisini kapatip, yine islatin ve kalan kremayi uzerine ince bir tabak halinde yayin. (cok duzgun olmasi gerekmiyor, krem santi kusurlari gizliyor) Pasta buzdolabinda biraz soguduktan sonra uzerine krem santiyi duzgunce surun. En son cikolata sosunu pisirip karistirarak sogutun. (yeterince sogumazsa krem santiyi eritir) Sosu pastanin ortasina dokup kenarlara dogru kasikla ittirip pastanin yanlarindan akmasini saglayin. Uzerine hindistan cevizi serpin. Buzdolabinda sogidiktan sonra servis yapin.
.
Not:Krem santi kullanmak istemezseniz ara kremasini 1,5 katina cikarin. Uzerine cikolata sos yerine 100 gr kadar bir sutlu cikolatayi 1 tatli kasigi tereyag ekleyip benmari usulu eriterek de dokebilirsiniz. Ya da Dr Oetker'in cikolata sosu da eminim cok guzel olur. (Ne yazik ki burda yok:( )



No comments: