Saturday, February 23, 2008

KURU BOREK


.
Uzun suredir soyle agizda dagilan, citir bir borek yapmak istiyordum. Kuru borege de internette birkac sitede rastlamis ama yag miktarini cok buldugum icin uzak durmustum. Sonra bir forumda, "hamur nisasta ile acilirsa baklava gibi citir olur" diye bir oneri okuyunca yag miktarini biraz azaltarak bu boregi denedim. Fotograftan da anlasilacagi gibi tam istedigim gibi citir citir bir borek oldu...
.
Malzemeler
.
1 yumurta
2 cay bardagi siviyag
2 cay bardagi sut
1 cay bardagi ilik su
Tuz
Aldigi kadar un
.
Ic malzemesi
Beyaz peynir
.
Uzeri icin
150 gr margarin/tereyag
.
Acmak icin
Nisasta (bugday ya da misir farketmez)
.
Yapilisi: Hamur malzemesiyle yumusak bir hamur yogurun. (Hamurda maya ya da kabartma tozu olmamasi sizi sasirtmasin, onlar olmadigi icin citir bir borek oluyor) Hamuru 27 bezeye ayirin. Her bir bezeyi fincan tabagi kadar acin. Acarken uzerine nisasta serpin. (Cok serpmeyin, aksi taktirde cok fazla nisasta tadi alirisiniz) Actiginiz 9 parcayi ustuste koyun, elinizle uzerine iyice bastirin. Daha sonra acabildiginiz kadar acin. Hamuru bicak yardimiyla ikiye kesin. Kestiginiz kenara ezilmis peynirden yayin. (Kestiginiz kenara koymaniz onemli cunku disi boylece pistiginde duz degil kat kat hale geliyor) Rulo yapin. Ayni sekilde diger yarisini da tekrarlayin. Her bir parcayi dilimleyerek (ben 5 parcaya boldum) tepsiye dizin. Kalan hamuru da ayni sekilde 9'arli gruplar halinde yapin. Hepsi bittikten sonra ygi eritin ve boreklerin uzerine esit sekilde dokun. (Doktugunuzde yag icinde yuzuyor gibi gelecektir ama piserken hepsini cekiyor ve lezzetini buradan aliyor) Son olarak onceden isitilmis firinda 200 derecede (400 F) uzeri kizarincaya kadar pisirin. Pistikten sonra bir kagit havlu uzerine alarak altinin fazla yagini alin.

No comments: