Wednesday, October 03, 2007

ZEYTINLI ACMA



Gecen aksam sahur icin yaptigim acmalar gercekten cok leziz oldu. Zeytinin cekirdeklerini cikarmak zor gibi gelebilir ama hic de degil inanin. En fazla 5 dakikami aldi. Yapimi cok kolay ancak butun mayali hamurlarda oldugu gibi sabirla mayalanmasini beklemek gerekiyor...
.
.
Malzemeler
.
2 yumurta (sarıları ayrılacak)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
4 yemek kasigi şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 küp yaş ya da 2 tatli kasigi kuru maya
6,5-7 su bardağı un
.
Ici & Uzeri icin
1 su bardagi zeytin (cekirdekleri cikarilmis)
Yumusak tereyag/margarin
Corek otu
.
Yapilisi: Malzemeleri karıştırıp en son unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yogurun. Hamur leğenin kenarından ayrılmaya başladığı zaman un eklemeyi kesin. Hamurun üzerini örtüp, ılık bir yerde hamurun iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. (ben yaklasik 2 saat beklettim). Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp uzatin ve uzerine bastirarak yumusak tereyag surun. Dilediginiz araliklarla zeytin koyun. Daha sonra bir tarafi digerinin uzerine kapatin. Hamuru once biraz kendi etrafinda cevirerek burun daha sonra fotografta goruldugu gibi en uctan baslayacak sekilde sarin. Uzerine yumurta sarisi surup corek otu ve susam ekin. Daha sonra 30 dk kadar tekrar bekletin. Tepsiye aralikli dizmeyi unutmayin, piserken genisleyecekleri icin birbirlerine girebilirler. Son olarak 200 derecede (400 F) uzeri kizarincaya kadar pisirin...

No comments: