Wednesday, October 17, 2007

TULUMBA TATLISI VE BULBUL YUVASI TATLISI

Ramazan'da iftar sonrasi gerceklesen tatli krizimizi bastirmak icin bolca tatli tarifi denedim. Bunlardan bazilari malesef hezimetle sonuclandi:(( Ama bazilari da bundan sonra surekli yapacagim tarifler arasinda yerini aldi. Iste arsivimde bekleyip duran ve basarili denemelerden ikisi "Tulumba" ve "Bulbul Yuvasi" tatlilari...
..
"Tulumba Tatlisi"ni Serdar'in istegi uzerine yaptim. Gercekten basarili bir deneme oldu. Turkiye'de yasayanlarin ugrasmasina gerek yok tabii, gider bir pastaneden alirlar ama yurtdisinda yasayinca olmadik seyleri ozleyebiliyor insan... Malesef kalibim olmadigindan tulumbanin tirtikli goruntusunu yakalayamadim ama tadinin pastanelerde satilandan inanin hicbir farki yoktu....
.
"Bulbul Yuvasi" da gerek goruntusuyle gerekse tadiyla bundan sonra hep yapilacak tarifler arasinda yerini aldi.
.

Serbetli tatli denemelerim sonucunda ulastigim en onemli puf noktasi su; hamur firindan ciktiktan sonra 5 dakika kadar bekleyip olabildigince soguk serbeti uzerine dokerseniz en iyi lezzeti yakalarsiniz.. Bunu da sizinle paylasmak istedim...
.

Gelelim tariflere...
.


.
TULUMBA TATLISI
.

.


Ben olcunun ucte birini yaptim. Yukarida gordugunuz kadar cikti. Tam olcu yaparsaniz oldukca fazla olacagini unutmayin...
.
Malzemeler
.
2.5 su bardagi un
3 su bardagi su
100 gr margarin
1 cay kasigi tuz
1 tatli kasigi seker
1 çorba kasigi irmik
1 çorba kasigi nişasta
5 yumurta
.
Kizartmak icin
Siviyag
.
Şerbeti için
5 su bardagi toz şeker
3 su bardagi su
5-6 damla limon suyu
.
Yapilisi: Once serbeti kaynatin ve sogumaya birakin. (Mumkunse 1-2 saat onceden yapip buzdolabinda iyice sogutun) Genisce bir tencerede suyu kaynatin, icine margarini, tuzu ve sekeri ilave edip biraz daha kaynatin. DAha sonra unu ilave edip, karisitirarak 4-5 dk kadar pisirin. Sogumaya birakin. Ilidiktan sonra icine yumurta, irmik ve nisastayi ilave edip yogurun. Ilk basta cok civik olacakmis gibi gelebilir ama yogurdukca toparlanacaktir. Temiz bir buzdolabi posetinin ya da krema sikma torbasinin icine hamurdan doldurup soguk yagin icine yarim parmak uzunlugunda parcalar yapin. Daha sonra yagin altini yakin, arada karistirarak iyice kizartin. Kizaran hamurlari delikli bir kasikla yagini suzdurerek serbetin icine atin. 10-15 dakika karistirarak serbetini cekmesini saglayin. Citir citir tulumbalariniz hazir...
.
.


BULBUL YUVASI


.



.Malzemeler

1 adet yumurta
250 margarin ya da tereyag
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 kase ceviz

Serbeti Icin
5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1/4 limon

.
Yapilisi: Serbeti onceden kaynatip sogutun Geniş bir kaba yoğurdu, eritip soguttugunuz margarini, yumurtayı, sirkeyi ve sıvıyağı koyun. Un ve kabartma tozu ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. Hamuru iki eşit parçaya bölün. ilk parçayı yarım parmak kalılığında açın. Açtığınız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. Hamurdan ayırdığınız ikinci parçayı da aynı şekilde açın ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar yapın. ikinci parçadan kestiğiniz yuvarlakların ortasını küçük bir kapak yardımıyla kesin. Simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine koyun. Boşluklara birer yarım ceviz içi ya da 1-2 cay kasigi dovulmus ceviz ici ile doldurun. Kalan hamur bitene kadar toparlayip ayni islemi yapin. Yaglanmis tepsiye dizin. Uzeri kizarana kadar oisirin. Firindan ciktiktan sonra 5-6 dk bekleyip soguk serbeti uzerlerine gezdirin.

1 comment:

Anonymous said...

ilk defa bir yemek tarifi kitabını ya da blog vb. kendime bu kadar yakın hissediyorum doğrusu:)tarifini verdiğiniz bunca lezzetin damak lezzeti açısından bana yol gösterdiğini söylemek istiyorum.hepsini tatmış bulunmaktayım blogunuz sayesinde:)
paylaşmlarınz için çok teşekkürler