Tuesday, October 09, 2007

SU BOREGI


.

.
Nihayet deneyebildim su boregini... Sonuc gercekten istedigim gibiydi... Ama malesef size "hic de gorundugu kadar zor degilmis" diyemeyecegim, cunku zormus:)) Ya da en azindan ilk yapisim oldugu icin bana zor geldi, bilemiyorum. Oldukca sert bir hamur oldugundan yogurmak ve acmak biraz zor geldi bana. Ama yapmak istedikten sonra insanin elinden hicbirsey kurtulmuyor:)) Ben bu kez peynirli yaptim ama kiymaliyi daha cok seviyorum aslinda. Bir dahaki sefere kiymali yapacagim. Boregi sahurda yedigimiz icin dilimli halini fotograflamak aklima gelmedi, uzgunum... Bir dahaki sefere artik. Iste tarifimiz...
.


Malzemeler
.
Hamuru icin
4 yumurta
2.5 bardak kadar un (daha da fazla olabilir)
1 çay kaşığı tuz
1 fincandan az su
.
Açmak icin
yarım bardak un + yarım bardak nişasta karışımı
.
İç Malzemesi
300gr beyaz peynir
1 demet maydanoz
.
Aralara sürmek için
1 fincan zeytinyağı + 1 fincan erimiş tereyağ

.
.
Yapilisi: Unla tuzu karistirip, yumurtayi kirin. Olabildigince sert bir hamur yogurun. Gerekiyorsa su ilavesi yapin. İkisi diğerlerinden büyük olmak üzere toplam 10 bezeye ayırın ve dinlenmeye bırakın. Bu arada beyaz peyniri ufalayıp kıyılmış maydanoz ile karıştırın Tezgahınıza hafifçe un + nişasta karışımı serpin ve ufak bezelerden başlayarak herbirini açabildiğiniz incelikte açın. Bu arada büyük bir tencerede suyu kaynatin. Suya 1 tatli kasigi tuz ve 1 kasik zeytinyag ilave edin.
Büyükçe bir bezeden açtığınız hamuru yağlı tepsinize doğrudan yerleştirin, kenarlarını tepsi kenarına doğru yükseltin. Üzerine zeytinyağı + tereyağı karışımından sürün. Hamurları sıcak suda pişirmeye başlamadan, başka bir tencere ya da büyük bir kaseye soğuk su, yanına da kevgiri ters cevirerek koyun.Kaynayan suya açılmış hamurlardan birini atıp delikli kepçe sayesinde batırıp 3sn - 1 dk arası pişirin. Delikli kepçe yardımıyla hamuru sıcak sudan alıp soğuk suya aktarın. Bir müddet sonra da elinizle soğuk sudan çıkartıp kevgirin uzerine serin. Bu asamada hamur yirtilirsa endiselenmeyin, kat kat serildiginden belli olmuyor. Daha sonra bir havlu kagit yardimiyla hamuru kurulayip tepsiye yayin. Üzerine zeytinyağı + tereyağı karışımından sürün ve diğer hamuru pişirmeye başlayın. İki ya da üç sırada bir de iç malzemesini hamurların üzerine yayin. En üzerine yine buyuk bezelerden digerini acip, suda pisirmeden en uste duzgunce yayin. Onun üzerine sadece zeytinyağı sürüp önceden ısıtılmış 170C fırında 40 - 50 dk, üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin.

No comments: