Saturday, May 19, 2007

DOGUMGUNU PASTASI



Serdar'in dogumgunu icin yaptigim yas pasta... Amerika'daki yas pastalar bana cok agir geldiginden, pastayi kendim yapmak istedim. Ayrica uzun suredir denemek istedigim seker hamurlarini deneme firsati bulabildim. Simdilik seker hamuruyla sadece gul ve yaprak yapmayi tercih ettim ama zamanla daha da gelistirmeyi planliyorum. Pastanin kekini ve gulleri bir gun onceden yaptim. Boylece kek dinlenmis, sekerler de iyice sertlesmis oldu. Yeterince derin kek kalibim olmadigindan, bir kakaolu, bir sade olmak uzere iki ayri kek yaptim. Bu sekilde pastanin icini de renklendirmis oldum. Biraz ugrastirdi beni ama sonunda ortaya istedigim gibi bir pasta cikmis oldu...
.
Malzemeler
.
Herbir kek icin
.
3 yumurta
3 fincan seker
1 fincan siviyag
1 fincan sut
1 paket kabartma tozu
3 dolu fincan un
3 yemek kasigi kakako (kakaolu kek icin)
.
Kremasi icin
.
5 su bardagi sut
1 su bardagi seker
3 yemek kasigi misir nisastasi
2 yemek kasigi un
1 yumurta
1 paket vanilya
.
Uzeri icin
.
1 su bardagi sut
1 paket krem santi
.
Seker hamuru icin
.
2 yemek kasigi su
1 yemek kasigi misir nisastasi
1 yemek kasigi pudra sekeri
Kirmizi ve yesil gida boyasi
.
Yapilisi: - Kekleri yumurta ve seker once olmak uzere diger malzemeleri ekleyerek cirpin. Ayri ayri yuvarlak bir kek kalibinda pisirin.
.
-Krema malzemelerini karistirin ve muhallebi kivaminda pisirin. Pistikten sonra icine 1 yemek kasigi margarin atin. Eger krema puturlu olursa 1-2 dakika blenderdan gecirin.
.
-Herbir keki ikiye kesin. Bir kat kakaolu kek bir kat sade kek olarak yerlestirebileceginiz gibi benim yaptigim gibi satranc pasta olarak da yapabilirsiniz. Satranc pasta yapmak icin yuvarlak bir kase yardimiyla keklerin ortalarini keserek, kakaolu ile sade olanlarin yerlerini degistirmeniz yeterli. Boylece kesildiginde su sekilde bir goruntu elde etmis oluyorsunuz.
.
-Birinci keki tabaga yerlestirin. Uzerini ilik sekerli+limonlu su ile islatin. Kremadan bir miktar surun. Uzerine ince ince dogradiginiz bir meyveyi yerlestirin (ben cilek kullandim) Diger kekleri de ayni sekilde yapin. Son kata da krema surdukten sonra buzdolabinda sogutun.
.
- Krem santiyi sutle iyice cirpin. Buzdolabinda soguyan kekin uzerine dikkatlice yayin. Uzerini dilediginizce susleyin. Ben buranin iri hindistan cevizlerinden kullandim.
.
- Seker hamurunu yapmak icin kucuk bir tavaya malzemeleri koyun. Once kirmizi gida boyasini bir kurdanin ucuyla ilave edin. Iyice karistirarak kati bir muhallebi gibi pisirin. Ilidiktan sonra elinizle de iyice yogurun. Hamurdan kucuk bir parca koparip inceltin ve gulun ortasini olusturun. Ardindan kucuk parcalar koparip iki posetin arasina koyup elinizle yuvarlak sekiller cikarin. Herbirini ilk yaptigimiz filizin etrafina sararak gulu buyutun. Gul yapimi icin bu siteden faydalanabilirsiniz. Yaprak yapimi icin de ayni hamuru yesil gida boyasi ile renklendirin, elinizle yaprak sekli verdikten sonra uzerine kurdanla cizgiler atin. Seker hamurlari sertlestikten sonra istediginiz zaman kullanabilirsiniz.
.
Not: Benim yaptigim seker hamuru en basit tarif. Dilerseniz cok daha cesitlilerini gul yapimi icin verdigim linkten elde edebilirsiniz.