Wednesday, February 07, 2007

YILDIZ KURABIYE





Bu ilginc kurabiyeyi dun denedim. Almanlarin noel kurabiyesiymis. Lezzetini cok begendik. Alti acibadem kurabiyesini ustu ise bezeyi andiriyor. Aksam kac tane yedim hatirlamiyorum:)) Yapimi bence cok basit. Yalniz uzerini surmek biraz zamanimi aldi. Bir de ilginc yani bu kurabiyede hic un yok!! Ben kurabiyeyi bademle yaptim, burada findik cok az ve cok pahali ama badem ucuz... Turkiye'de yasayanlar ulkemin bol ve guzel findiklariyla yapabilir:))

Malzeme

1 yumurta aki
80 gr. pudra sekeri (Yarim su bardagindan biraz fazla koydum)
1 paket vanilya
1/3 tatlı kasigi tarcin
120-150 gr. kabuklariyla cekilmis findik ya da badem

Yapilisi: Yumurta akini bir fiskecik tuzla kar olana kadar cirpin. Yavas yavas pudra sekerini ekleyerek cirpmaya devam edin (yumurta aki, sekeri ekledikten sonra sulanabilir). Bu karisimdan 2 dolu corba kasigi ayırın, uzerini kapatin. Geri kalaninin içine vanilya ve tarcin ekleyin. Iyice cekilmis findigi ya da bademi azar azar ilave ederek karistirin. (Findik/badem miktari her zaman farkli oluyor. Elinize yapismayan bir hamur elde edene kadar findik/badem ekleyeceksiniz.) Hamuru temiz bir poşetin uzerine koyun onun da uzerine temiz bir poset serin ve iki poset arasinda yaklasik 1 cm kalinliginda oklavayla acin. (Cok da ince olmasin, piserken kabarmayacagini gozonunde bulundurun) Bu sekilde ustu kapali olarak buzdolabında 1 saat bekletin. Acilmis hamur iyice soguduktan sonra kalipla sekillerinizi cikartin. (Kalibiniz yoksa cay bardagi ile yuvarlaklar yapin) Hamur bitene kadar birlestirerek kaliplar cikarmaya devam edin. Pisirme kagidinin uzerine yerlestirin. Bu arada firini 120° C’ye isitin.. Firin isinirken, yildizlarin uzerine ayirdiginiz yumurta akini bir cay kasigi yardimiyla surun. 15 dakika pisirdikten sonra firin isisini 100° C’ye indirin ve 15 dakika daha pişirin. Eger yumurta aklarinin firinda sararmasindan korkuyorsaniz, pudra sekerini eklerken, 1-2 damla limon suyu da ilave edebilirsiniz.

Not: Bu olculerle 20 adet yildizim oldu.

No comments: