"Manzarali" lahana tursusu, cunku evde isik cok iyi degildi, camin onune koyup da fotografini cekince de manzarali oldu:))
Lahana buranin nadir ucuz sebzelerinden biri. E tursuyu da cok seviyoruz, bari bu ucuzlugu degerlendirelim dedik. Aslinda Turk bakkalinda tursu var ama hem cok pahali hem de kendi yaptigin gibi olmuyor. Bir de lahana tursusu diger tursular kadar riskli degil, sirke-aci-su oranini iyi ayarlarsan tadi da gayet guzel oluyor. Zaten burada baska bir tursu yapma sansi da yok, cunku salataliklar hem cok lezzetsiz hem de kocaman ve cekirdekli.
Malzemeler:
1 adet lahana
Lahana buranin nadir ucuz sebzelerinden biri. E tursuyu da cok seviyoruz, bari bu ucuzlugu degerlendirelim dedik. Aslinda Turk bakkalinda tursu var ama hem cok pahali hem de kendi yaptigin gibi olmuyor. Bir de lahana tursusu diger tursular kadar riskli degil, sirke-aci-su oranini iyi ayarlarsan tadi da gayet guzel oluyor. Zaten burada baska bir tursu yapma sansi da yok, cunku salataliklar hem cok lezzetsiz hem de kocaman ve cekirdekli.
Malzemeler:
1 adet lahana
Havuc (istege bagli)
Uzum sirkesi
Tuz
Seker
Sarimsak
Aci biber
Su
Yapilisi:
Lahanayi iri parcalar halinde dograyip yikayin. Yapraklarini ayirmaniz sart degil. Buyuk bir tencerede su kaynatin, altini kisin. Lahanalari kaynar suya batirip hemen cikarin ve ayri bir kaptaki soguk suya atin ve suzgece alin. Butun lahanaya ayni islemi yaptiktan sonra, tursu kuracaginiz kavanoza 3/2 oraninda su ve 3/1 oraninda sirke koyun. Sonra bu suyu ayri bir kaba dokun 1-2 tatli kasigi seker ve bolca tuz atin. Tursunun tuzunun yeterli olabilmesi icin suyun tadina baktiginizda suyun oldukca tuzlu olmasi gerekiyor. Bu arada sarimsaklari ayiklayin ve 1-2 parcaya kesin, aci biberlerin uc kisimlarini yarin. Daha sonra kavanoza bir sira lahana, birkac sarimsak ve 1-2 biber koyun. Dilerseniz arada dogranmis havuc da atin. Ben sevdigim icin burada baby carot diye adlandirilan ufak havuclardan birkac tane koydum. Kavanoz iyice dolana kadar islemi tekrarlayin. Dolduktan sonra sirkeli suyu agzina kadar doldurun. Gunes almayacak bir yerde 1 hafta kadar bekletin. Arada sirada kavanozun agzini acip bir kasikla hafifce karistirarak havasini cikarin. (Bunu internette okudum ve uyuguladim, ne faydasi var bilmiyorum) Ardindan mumkunse birkac gun buzdolabinda bekletin. Tadina baktiginizda arzu ettiginiz kivama gelmisse tursunuz olmus demektir. Benim tursum biraz aci olmus ama Allahtan aci seviyoruz. Onun disinda son derece lezzetli oldu. Umarim denerseniz sizinki de iyi olur.
Uzum sirkesi
Tuz
Seker
Sarimsak
Aci biber
Su
Yapilisi:
Lahanayi iri parcalar halinde dograyip yikayin. Yapraklarini ayirmaniz sart degil. Buyuk bir tencerede su kaynatin, altini kisin. Lahanalari kaynar suya batirip hemen cikarin ve ayri bir kaptaki soguk suya atin ve suzgece alin. Butun lahanaya ayni islemi yaptiktan sonra, tursu kuracaginiz kavanoza 3/2 oraninda su ve 3/1 oraninda sirke koyun. Sonra bu suyu ayri bir kaba dokun 1-2 tatli kasigi seker ve bolca tuz atin. Tursunun tuzunun yeterli olabilmesi icin suyun tadina baktiginizda suyun oldukca tuzlu olmasi gerekiyor. Bu arada sarimsaklari ayiklayin ve 1-2 parcaya kesin, aci biberlerin uc kisimlarini yarin. Daha sonra kavanoza bir sira lahana, birkac sarimsak ve 1-2 biber koyun. Dilerseniz arada dogranmis havuc da atin. Ben sevdigim icin burada baby carot diye adlandirilan ufak havuclardan birkac tane koydum. Kavanoz iyice dolana kadar islemi tekrarlayin. Dolduktan sonra sirkeli suyu agzina kadar doldurun. Gunes almayacak bir yerde 1 hafta kadar bekletin. Arada sirada kavanozun agzini acip bir kasikla hafifce karistirarak havasini cikarin. (Bunu internette okudum ve uyuguladim, ne faydasi var bilmiyorum) Ardindan mumkunse birkac gun buzdolabinda bekletin. Tadina baktiginizda arzu ettiginiz kivama gelmisse tursunuz olmus demektir. Benim tursum biraz aci olmus ama Allahtan aci seviyoruz. Onun disinda son derece lezzetli oldu. Umarim denerseniz sizinki de iyi olur.
No comments:
Post a Comment