Monday, January 15, 2007

BEYTI



Insan yabanci bir ulkede yasayinca haliyle ulkesindeki lezzetleri ozluyor. Yemek bloglarina bakiyorum da bir cogu yabanci ulkelerde yasayan insanlara ait. Ozellikle de Amerika'da yasayan bir cok Turk bayanin yemek sitesi var... Iste bu tur bir sitede gordugum beytiyi hemen denedim. Sonuc gercekten harika oldu...
.
Beyti Italyanlarin 'tortilla' adi verilen bizdeki "lavas"in hemen hemen aynisi bir ekmekle yapiliyor. Dolayisiyla Turkiye'de yasayanlar marketlerde satilan lavasla ayni beytiyi yapabilirler. Ben tarife sadik kalarak uzerine sarimsakli yogurt doktum ama dileyen uzerine sicak salcali sos dokup yogurdu ayrica servis edebilir.
.
Bu arada, Amerika'da yasayan arkadaslar, buradaki tortillalarda "lard" adli domuz katkili bir madde var. Bu nedenle UD damgali urun almaya dikkat edin.
.
Malzeme
.
1 paket buyuk boy tortilla ya da lavas
500 gram kiyma
1 orta boy sogan
1 corba kasigi salca
tuz
karabiber
pulbiber
.
Uzeri icin
.
Sarmisakli yogurt
Kizdirilmis kirmizi biberli yag
.
Yapilisi: Sogan rendelenir, siviyagda biraz kavrulur ve kiyma eklenir.Biraz kavurduktan sonra icine salca , tuz ve baharatlar eklenir. Kiyma suyunu cekene kadar kavrulur... Firin 400 F (200 C) isitilir. Tortillanin uzerine kiyma yayilip rulo seklinde katlanir. 4-5 cm uzunlugunda kesilir ve firin tepsisine dizilir.8 tortilla kullanildigi zaman epey cok oluyor. Firina koyulup 10 dakika pisirilir. Tabaklara koyulup uzerine sarmisakli yogurt ve kirmizi biberli yag dokulur...

No comments: